VeikkoVallin Yrittäjän näkemyksiä maailman menosta

Politiikkaa ei pitäisi viedä peruskouluihin

Tamperelaisen koulun 9. luokan oppilaiden tekemä stereotypiajuliste ”Suomeen tai kuoleen” sai valtakunnallisen huomion, kun moni politiikassa toimiva koki sen mustamaalaavan itseään ja puoluettaan. Myöskin monet vanhemmat hämmästyivät, että asenteellinen politiikka näkyy oppilastöissä noin nuorilla. Oppilaita tästä julistekohusta ei tietenkään pidä syyttää.

Kysymyksiä on herättänyt myös se, että kyseistä julistetta on levitetty koulun toimesta oppilaiden nimineen sosiaalisessa mediassa ja se on ollut esillä koulun aulassa kaikkien nähtävillä.

Soitin asiasta koulun rehtorille ja kaupungin opetusjohtajalle. Lisäksi asiaan ovat julkisesti ottaneet kantaa apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) ja pormestari Lauri Lyly (sd). Haluaisin selvittää, että kuuluuko asenteellinen politiikka kouluopetukseen jo noin nuorena?

Tuollaisten stereotypiajulisteiden teettäminen oppilailla ja niiden jakaminen sosiaalisessa mediassa koulun toimesta on mielestäni outoa. Mihin tällä tunnekuohuja herättäneellä tempauksella pyrittiin?

Heitä, jotka tähän reagoivat, kuten kansanedustaja Laura Huhtasaarta, ei pidä julistekohusta syyttää. Moni muukin olisi reagoinut tunteella, jos oman kuvan vieressä lukisi ”kuoleen” vastaavassa asiayhteydessä. 

Tiedämme, että koulut ovat herkkiä ja suojattomia paikkoja, jos ne politisoidaan. Oppilaiden välille saattaa tulla riitoja ja oppilaita saatetaan alkaa kiusata, jos heidän vanhempansa edustavat ”väärää” puoluetta. Isompiakin vaaroja on, koska politiikka herättää vahvoja tunteita ja joskus myös vääriä mielikuvia.

Mielestäni opettajien ei pitäisi mitenkään ilmaista omia poliittisia mielipiteitään oppilaille opetuksen yhteydessä. Eikä opettajien pitäisi kannustaa oppilaita tekemään vihapuheeksi tulkittavia tai vihapuhetta synnyttäviä julisteita tai muitakaan julkaisuja koulutöinä.

En ole saanut keneltäkään tässä kirjoituksessa mainitulta virkamieheltä tai poliitikolta selkeää vastausta, että jatkuuko provosoivien poliittisten julisteiden teettäminen oppilailla Tampereen peruskouluissa. Rehtori minulle totesi puhelimessa, että sana ”kuoleen” oli liikaa tuossa kohujulisteessa. Rehellisyydestä pisteet rehtorille.

Veikko Vallin (ps)

Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Huoh, monesko tästä aiheesta?

Heikki Turpeinen

Janne Salonen Kyllä totuus tässä asiassa täytyy saada esiin.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Aihe on niin tärkeä, että soisi muidenkin kuin perussuomalaisten siihen tarttuvan. Erityisesti ihmettelen sitä, mikseivät keskustan tai vasemmistoliiton edustajat reagoi tähän puoluepolitiikan ujuttamiseen peruskouluun (taas). Opettajathan ovat yleensä kokoomuslaisia, demareita tai vihreitä - joten niiden vaiteliaisuuden kyllä ymmärrän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vasemmistolaisten vanhempien lapsia on kouluissa kiusattu vuosikymmeniä.

Toimituksen poiminnat