VeikkoVallin Yrittäjän näkemyksiä maailman menosta

Perussuomalaisten nousu ja tuho (?)

Timo Soini nousi minun ansiosta eduskuntaan 2003, ja samalla alkoi Perussuomalaisten nousu puolueena. Moni saattaa ajatella, että liioittelen, joten parempi perustella tuo väite heti alkuun kunnolla. Lopuksi kerron mielipiteeni, miksi Perussuomalaiset ovat puolueena vaarassa lähes tuhoutua seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Elettiin vuotta 2002 kun sain idean tehdä kaikkien aikojen urheilujuomakampanjan Suomessa. Tony ”Viikinki” Halme oli siihen aikaan minun firman valmistaman Viking Power –juoman kasvona. Juomaa myytiin hyvin, koska Tony oli kohuttu raskaansarjan nyrkkeilijä ja värikäs showmies. Tony oli myös henkilökohtainen ystäväni, olimme tutustuneet vuotta aikaisemmin.

Kuten kaikissa ilmiöissä, niin tässäkin juuret ovat syvemmällä kuin moni oivaltaa. Tony oli aikaisemmin julkaissut kaksi kirjaa omasta elämästään, ne olivat myyneet 30 000 kappaletta. Päätimme tehdä treenikirjan nimellä Viikingin Voimaopas. Se myi nopeasti 6000 kappaletta, joka on hyvin treenikirjaksi.

Sitten syntyi idea vaalikampanjasta. Kävelimme Tonyn kanssa vanhan tuttuni Timo Soinin luokse eduskuntaan. Tai itse asiassa sopimus syntyi eduskuntatalon ulkopuolella, Fazerin kahviossa Forumissa. Soini ei halunnut esiintyä Tonyn kanssa julkisesti siinä vaiheessa. He eivät tunteneet toisiaan aikaisemmin.

 

TONY EI TYKÄNNYT SOINISTA ALUKSI

Tony oli tutustunut natsipuolueen Väinö Kuismaan jossain ja olisi halunnut mennä hänen puolueen listoille vaaleissa. Timo Soinista ei Tony aluksi tykännyt, koska piti Timoa poliittisena broilerina, joka ei ollut koskaan ollut oikeissa töissä.

Minä olin nuorena miehenä ollut SMP:ssä Sulo Aittoniemen innoittamana, joten sanoin Tonylle, että jos minä vedän kampanjan ja laitan siihen kymppitonnin omaa rahaani, niin mihinkään natsipuolueeseen minä en lähde. Siinä olisi vain liannut maineensa.

Pitkin hampain Tony suostui lähtemään Persujen listoille. Laitoimme molemmat treenikirjan tuoton vaalikassaan, yhteensä 20 000 euroa. Persuilta emme saaneet mitään.

 

VAALEISSA TULI VIIKINKI-JYTKY

Timo Soini oli yrittänyt kaksi kertaa aikaisemmin eduskuntaan mutta jäänyt molemmilla kerroilla rannalle. Ihan ymmärrettävää, koska Soinilla ei ollut mitään muita teemoja kuin Veikko Vennamon vanhat sloganit ”kyllä kansa tietää” ja pari muuta.

Soini olisi jäänyt rannalle tälläkin kerralla ilman Tonya. Jos ei ole mitään sanottavaa, kukaan ei äänestä.

Teimme mahtavan kampanjan Helsingissä. Tony kiersi ostoskeskuksissa ja messuilla mainostamassa proteiinijuomia  ja vaaliteemojaan, ja lisäksi jaoimme oman vaalilehden jokaiseen kotiin Helsingissä.

Viking Power-juomaa myytiin kaksi täysperävaunurekallista, joten kaupallisesti kiertue oli erittäin onnistunut.

Soini roikkui Tonyn kintereillä vaikka kukaan ei ollut kiinnostunut hänestä. Kukaan ei edes tuntenut Soinia siihen aikaan.

Vaalipäivä oli mieleen jäävä. Istuimme vaali-iltaa Helsingin Suomi-baarissa, jonka omisti Matti Nykäsen ex-vaimo. Paikalla oli paljon ihmisiä. Vieressäni istui Ilta-Sanomien toimittaja Juha-Pekka Tikka. Hän kysyi, että paljonko arvelen ääniä tulevan.

Vastasin, että vähintään 15 000 Tonylle ja Timolla maksimi 4 000 ääntä. Arvelin Tonyn menevän läpi mutta Timon jäävän rannalle, koska olivat eri vaalipiireissä. Timo oli Uudellamaalla ja Tony siis Helsingissä.

Vaalitulos oli Tonylle 16390 ääntä ja Soinille 4397 ääntä. Molemmat menivät läpi, koska Soini olikin ovelana miehenä tehnyt vaaliliiton kristillisten kanssa. Arvelen, että Soinin äänimäärä olisi jäänyt puoleen tuosta ilman Tonyn vetoapua. Ja Timo olisi jäänyt jälleen rannalle.

Nuo vaalit olivat ensimmäiset vaalit, joissa internet näytteli suurta roolia. Tonyn omilla sivuilla kävi yli 70 000 vierailijaa juuri ennen vaaleja. Perussuomalaisten puolueen sivuilla ei käynyt juuri kukaan.

Minä ja Tony olimme siis Persujen nousun tekijät.

Nykyisinkin Persujen puolueohjelmassa on paljon samoja teemoja ja lupauksia, jotka me Tonyn kanssa laitoimme alulle.

Vallassa ollessaan Soini ja muut ”kärkipersut” ovat jättäneet toteuttamatta ne vaalilupaukset. Siksi Persujen kannatus putoaa nopeasti. Arvelen sen päätyvän 5% tietämille. Varsinkin, jos puoluekenttään tulee uusia tasokkaita haastajia.

 

VEIKON VAI PEKAN JÄLJILLÄ?

Kansa todellekin tietää, kuten SMP:n perustaja Veikko Vennamo aikanaan viisaasti totesi.

Persuilla oli tuhannen taalan paikka tehdä hyviä asioita Suomen kansalle. Esimerkiksi ei-toivottu siirtolaisvirta olisi ollut mahdollista pysäyttää viime syksynä. En tiedä mikä siihen puolueeseen on mennyt? Voin vain arvailla.

Yksi arvaus on, että Soinille etsitään loppusijoituspaikkaa eli poliittista virkanimitystä. Onko se virka USA:n tai Britannian suurlähettiläs, kun Soini yllättäen on muuttunut Nato-intoilijaksi?

Toinen arvaus on, että muutkin ”kärkipersut” ovat niin tottuneet hyvään elämään ja suuriin tuloihinsa, että ovat myöskin vaihtaneet puolta. Kansan miehet ovat nousseet ”piireihin”.

Jos niin kävisi, että Soini ottaa palkkioviran, niin historia toistaisi itseään. Siinä tapauksessa Soini ei olisikaan Veikko Vennamon jalanjäljillä vaan hänen poikansa, Posti-Pekka Vennamon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin se menee, niin makaa kuin petaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainakin melkein kaikki Soinin sloganit taisivat olla lähtöisin Jusulalta ja kappas vaan, nyt on valmennettavana eduskunnan puhemies Lohela.

http://yle.fi/uutiset/henkilokuva_jukka_jusula__so...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soinilla on säätiönsä. Tämä kertonee kaiken?

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Menikö se sitten niin, että Oinonen lykkisi potkukelkkaa jossain savossa ilman soinia ja soini elelisi lääkärivaimonsa helmoissa talutellen puudelia ilman Viikinki-Halmetta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No nyt potkukelkkaa lykkii James ja mestari on Brysselissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jotakin ehkä tietäisin, olen ollut mukana aina Pientalonpojista Perussuomalaisilta tosin allekirjoitettua pöytäkirjaa saamatta erottamisestani.

Humalasta selviää, mutta vallanhumala on ikuinen, Vennamo sanoi aina me SMP:sa, mutta Timo sanoo MINÄ a puoluetta johdetaan edestä.

Puolueen jäsenistöä hallitaan pelolla ja suosikkijärjestelmällä, puoluehallitus ei noudata edes puolueen sääntöjä ehdokasasettelussaan, säätiönperustaminenkin tuotiin puoluehallitukselle ilmoitusasiana.

On aivanvarmaa että Soini saa tulevien vaalienjälkeen katsella aukkoja kuten Döbel Juuttaalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puoletta johdetaan todellakin edestä, puoeella ja säätiöllä on sama tilintarkastaja, puleelle ei laadita tulevanvuoden talousarviota ja Timo Soini toimii jäävittömänä puheenjohtajana puoluevaltuustossa, joka myöntää hänellekin tili-ja vastuuvapauden tilintarkastajan esityksen pohjalta edelliseltä tilikaudelta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukas kissanhännän nostaa, jolle kissa itse. :)

Tästä saa sen kuvan, että Soini on pelkkä puhuva pää ja taustajoukot ovat olleet ainoita oikeita päättäjiä, no uskokoon ken tahtoo, ainahan näitä puolueen historioita kirjoitetaan uudestaan, jokaine on ollut mielestään se merkiitävin tekijä puolueen historiassa.

Soini tulee jäämään kuitenkin Suomen poliittiseen historiaan ja blogisti ikävä kyllä ei. Soini on tehnyt puolueestaan Suomen olosuhteissa merkittävän ja ihmeellisen teon, pienestä marginaalipuolueesta Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Tällä en ota yhtään kantaa persujen politiikkaan ja nykymenoon, tosiasiat kuitenkin osoittavat Sonin ja persujen ison yllätyksen Suomen valiintuneessa puoluekentässä.

Pitkälit viime vaalien menestys on ollut Soinin persoonaalla voitettu, siinäkin mielessä hän on ollut kantava voima ja merkittävä poliitikko.

Persujen kannatus ja poliittinen linja onkin sitten ihan toinen tarina, Soini on varmaan jo voimavaransa käyttänyt ja pikkuhiljaa on siirto takavasemmalle lähellä, sitä sitten ei taas kukaan tiedä mitä tulee Soinin jälkeen tapahtumaan.

Mikään tuleva mahdollinen tappio tai kannatuksen lasku, ei kuitenkaan pyyhi Soinin ja persujen voisi sanoa hämmästyttävää menestystä politiikassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ritala, kerroppa mitä positiivistä Perussuomalaiset ovat tällä vaalikaudella saaneet aikaisekseen?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En poliittisiin saavutuksiin ottanutkaan kantaa, vaan siihen, että joka tapauksessa Soini ja persut ovat tehneet Ison historiallisen teon Suomen poliittisessa kentässä.

Ihan samat on saavutukset kuin kaikilla muillakin Suomalaisilla puolueilla jotka vuorollaan ovat hallituksessa - -

Oppostitio haukkuu huonoimmaksi ikinä ja hallituspuolueet tekevät mielestään kaiken hyvin. Tässä suhteessa kaikki on on ennallaan, ei sillä ole väliä mitkä puolueet ovat hallituksessa.

Tulevaisuus sitten kertoo kuka oli oikeassa.

Persujen ja Soinin nousu lähes nollasta toiseksi suurimmaksi puolueeksi on se mitä pidän merkittävänä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Ritala, kerro nyt niistä positiivistä saavutuksista, ei tule varmaan pitkä kertomus, joten helppo on tehtäväsi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #29

Kaikki päätökset mitä Suomen hallitus tekee on positiivisia, kun ei ole mitään muita päätöksiä.

Kaikki on subjektiivista, äänestäjät olivat sitä mieltä, että nämä kolme ovat Suomen kolme parasta puoluetta. Populistista höpötystä kaikki muu, nyt nautitaan demokratiasta.

Menikö nyt perille :)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tässä linkki peukalonjälkeen: https://www.perussuomalaiset.fi/news/paa-pystyssa-...

Vaikka tiedänkin että laiska töitään luettelee ja että mikään ei riitä kun sitä mieltä on päätetty olla, niin silti päätin vastata tähän "kun ei mitään ole saatu aikaiseksi" - keskusteluun.
Mitä tulee muuten maahanmuuttopolitiikkaan, niin onko se kiristynyt vai ei? Se on kiristynyt huomattavasti, mutta sekään ei kaikille riitä. Miten mahtaisi olla tuokin asia jos hallituksen kokoonpano olisi ollut toinen? Sitä sopii pohtia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #31

Kuinkas turistiviisumilla neljäksikuukaudeksi tulevat marjanpoimijat ja rahavarojen tarkastus maahantullessa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #33

Jari lupasi panna tämän asian järjestykseen mutta taitaa vielä pöydällä olla kun mitään ei ole kuulunut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

Pääasia ettet pidä hyvänä ideana valtion tukipolitiikkaa yksityisille "yrittäjile", siinä loppuu valtion rahat.

Heikki Tala

Perussuomalaiset pitävät pienituloisten puolta ja turvallisuuteen panostetaan:

Omaishoitajien vapaapäivät turvataan
Perhehoitajien palkkioita nostetaan
Takuueläkettä nostetaan
Toimeentulotuen indeksisidonnaisuus säilyy ja se siirretään KELA:n maksettavaksi
Yle- vero poistetaan 300.000 pienituloiselta
YLE:lle myönnetään vähemmän rahaa
Autovero laskee
Puolustusmäärärahoja korotetaan
Poliisien määrärahoja korotetaan
Vankilaverkko säilytetään
8 merkittävää maakuntien liikennehanketta toteutetaan
Työttömyysetuuksien käyttöä laajennetaan – entistä useampi voi saada tukea
Paikallinen sopiminen etenee
Sote-uudistus etenee – peruspalvelut turvataan
Kilpailukykysopimus etenee

Suomen maahanmuuttopolitiikka on nyt kireämpää kuin koskaan:

Oleskelulupaa ei enää myönnetä humanitaarisen suojelun perusteella
Perheenyhdistämisten kriteerejä tiukennetaan, edellytyksenä ainakin toimeentuloedellytys ja riippumattomuus sosiaalituista
Turvapaikkakäsittelyä nopeutetaan – valitusaika lyhenee
Lähtömaiden turvallisuusarvioita tarkastetaan
Vapaaehtoisia palautuksia toteutetaan tehokkaasti – jo tuhannet turvapaikanhakijat palaavat vapaaehtoisesti kotimaahansa
Kaikki oleskeluluvat myönnetään määräaikaisiksi
Myönnettävien sosiaaliturvatukien tasoja pienennetään
Kunnissa pakolaisten vastaanottaminen ja vastaanottokeskusten perustaminen perustuu vapaaehtoisuuteen
Tiedotetaan aktiivisesti ja tapauskohtaisesti hakijoiden lähtömaihin Suomen turvapaikkapolitiikan muutoksista sekä realistisesta nykytilanteesta
Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU:ssa säilytetään vapaaehtoisena
Hallituksella 80 kohtainen maahanmuuton toimenpideohjelma, joka toteutetaan
PS maahanmuuttopolitiikasta on tullut Suomen maahanmuuttopolitiikka

Perussuomalaiset pitävät huolta oikeudenmukaisuudesta:

Puoluetukia leikataan kahdesti
Ministerien, avustajien ja valtiosihteerien määrää vähennettiin
Ministerien palkkoja leikataan 7 prosenttia
Perussuomalaiset esti ylimääräisen puoluetuen maakuntavaaleja varten
Päästökauppatulojen ja kehitysavun välinen kytky lopetetaan
Kehitysapua leikataan rajusti
Tuulivoimatukia leikataan
Demareiden ja vihreiden kolminkertaistama kaivosten sähkövero laskettiin muun teollisuuden tasolle.
Suurimpiin tuloihin kohdistuvaa solidaarisuusveroa kiristetään
Pääomaveroa korotetaan
Ökyveneet ja vesiskootterit laitetaan verolle
EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille tulee lukukausimaksut
EU-jäsenmaksu pienenee 150 miljoonaa euroa vuodessa
Aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan – valtionyhtiöt näyttävät esimerkkiä
Valtionyhtiöiden johtajien palkkioita, bonuksia ja erokorvauksia karsitaan rajusti
Veropakolaisuus pistetään kuriin – Portugalin kanssa verosopimus
Suomen vastuut eurokriisissä eivät kasva. Suomesta ei lähde kriisimaille uutta rahaa, eikä velkoja leikata.

Perussuomalaiset ovat mukana purkamassa sääntelyä ja korjaamassa historian virheellisyyksiä:

Paskalaki korjattiin
Kuntien työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja kuntaliitostilanteissa lopetetaan
Ruotsin kielen vapaaehtoisuutta kokeillaan
Kauppojen aukioloajat vapautettiin
Hevosenlannan poltto energiatarkoituksiin sallittiin
Seteliselkärankaispykälä poistettiin
Alkoholilain sääntely kevenee – turha byrokratia pois, vahvat oluet ja lonkerot kauppoihin, lisää vientimahdollisuuksia

Perussuomalaiset vaikuttavat hallituksessa joka päivä ja merkitystä on myös niillä asioilla, joita jätetään tekemättä ja jotka säilytetään ennallaan kun uusista päätöksistä neuvotellaan:

Hallintarekisteriä ei tule
Aktiivisen katumisen lakia ei tule
Peruspäivärahaa ei leikata työttömiltä
Kotihoidontukea ei leikata
Ansiosidonnaisen taso säilyy
Eläkeläisten asumistukea ei leikata
Arvonlisäveroa ei koroteta
Ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinta säilyy

Jukka Laine

Olipa mainio kirjoitus taustoista. Ja varmasti Soinille sopii poliittinen virka länsimielisessä tehtävässä. Enää ei Kreikan veloista puhuta :)

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Ei puhuta kreikasta eikä pakkoruotsista, ei pidetä keskustelua yllä autoveron poistosta, miksi edes pitäisivät kun se oli vain vedätystä.

Yksittäiset kansanedustajat jauhavat mamuista ja siihen liittyvistä asioista, siinä se.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinhän sitä sanotaan, että ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.

Kyllä mun täytyy sanoa, että äänestäjä joka äänestää täysin arvokonservatiivistä puoluetta ja kuvittellee sitten vielä, että se on köyhän asialla, niin syyllistä kannattaa kyllä hakea sieltä peilistä.

Ja se voivottelu, mutta kun te lupasitte, mutta kun te puhuitte jne. Ei puolueiden vaalienaluspuheilla ole koskaan ollut mitään merkitystä, pitää katsoa edellisiä päätöksiä ja miten ovat päättäneet. Yksikään puolue ei ole pitänyt koskaan vaalilupauksiaan.

Mua naurattaa aina itku persujen petetyistä ''lupauksista'' taitaa vaan oma tyhmyys silloin ihmisiin sattua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #9

Ehkä olen tyhmä kun äänestin PS:ää ja tulen äänestämään.. Miksi? Koska ei ole parempaa.. Ei tulisi mieleenkään äänestää kokkareita saatikka SDP:tä..

Persuilla on kumminkin tiukin maahanmuuttovastainen ohjelma, ja heidän takia sitä suurinpiirtein nyt noudatetaan.. Ja tuottaahan se myös tulosta.. Mutta myös muissa asioissa tarvittaisiin hyviä päätöksiä, eikä niitä saada aikaiseksi Soinin johdolla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Tarkoittanet lähinnä turvapaikanhakijoita, ja eiköhän nykytilanne olisi ilman persujakin sama sen jälkeen kun tänne alkoi tulla Keski-Euroopasta Ruotsin kautta Suomeen. Eiväthän ne turvapaikan myöntämisen perusteet yhdestä puolueesta riipu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #20

juuri tuota.. Ja muutenkin tätä ns. paremman olosuhteiden etsimistä.. En edes tahdo tietää miten olisi jos Vasemmisto/vihreät olisi PS:n tilalla! Tietysti vaikuttaa hallituksen päätöksiin jos 2 tai 3 suurin puolue vaatii jotain.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Eiköhän hallituksen päätöksiin vaikuttanut se, että yht'äkkiä alkoi tulla paljon, enkä usko että hallituksen kokoonpanolla olisi ollut siihen vaikutusta. Sisäministeriö, poliisi ja rajavartiolaitos pystyttivät Tornion järjestelykeskuksen. Euroopan ensimmäisen, josta muualta tultiin ottamaan mallia, ja siitä se alkoi ns. mennä raiteilleen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #26

Eikös poliisi ja rajavartiolaitos ole sisäministeriön alaisia ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #20

Tosin Thaimaalaisten marjanpoimijoiden turistiviisumit riippu ulkoministeristä ja sisäministeristä ettei näiden turistien rahavaroja tarkasteta heidän saapuessaan maahamme..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #15

Ei äänestäjä tyhmä ole, etkä sinäkään, tarkoitin niitä, jotka odottivat taivasten valtakunnan aukeavan ja köyhyyden poistuvan, maahanmuuton loppuvan ja Suomen eroavan EU:sta heti.

Näitä tyhmiä odotuksia jollain oli vaalipuheisiin vedoten, näitä minä pidän tyhminä äänestäjinä, tai ainakin tietämättöminä poliittisesta realismista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #24

Samaa mieltä kanssasi tuosta! En ymmärrä mitä ihmiset odottivat? Vai onko näin että ne ihmiset odottivat persuilta ihmettä jotka äänestivät muita puolueita? ja nyt haukkuvat persut?

Itse en odotttanut paljoa, mutta harmittaa kun ei enää esim. Pakko ruotsin poistosta puhuta..

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Suomalaisessa politiikassa puheenjohtaja nostaa puolueen ja tuhoaa puolueen kannatuksen. Näin on käynyt myös persuille. Koska Soinin asemaa ei voida horjuttaa, niin tuho on varma. Ostan tuon näkemyksen, että kannatus painuu 5 %:n tuntumaan. KOP:n entisen pääjohtajan Voutilaisen sanoin vain "tosiuskovaiset" jäävät jäljelle.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mielenkiintoinen kirjoitus blogistilta perussuomalaista historiaa.

Suomessa pelaaminen on mahdollista. Näyttäisi siltä, että Soini on pelannut korteilla, joilla on voitettu paikka 'auringossa', toisten kustannuksella.

Muistan, että Tony Halmeen edesottamuksissa Soini usein puolusti miestä. Olihan Tony Perussuomalaisten voimahahmo.

Jukka Laine

Soini ratsasti Halmeella. Sellainen mielikuva itselle jäi. Ulkoministeri Soini on vaientanut selvästi puolueen kansanedustajien omat mielipiteet. Suomi on osa länttä (Kreikkaa) ja teemme sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Hänestä tuli salonkikelpoinen, mutta puolue ja kannattajat unohtuivat.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näinhän tässä todellakin kävi, että PS on etääntynyt kauaksi siitä politiikasta ja lupauksista, mitä se on toteuttanut ja luvannut ennen '15 vaaleja. On tapahtunut käsittämätön takinkääntö. Ei tällaista voi puolustella edes sillä, että hallitukseen mentäessä on tehtävä kompromisseja. Äänestäjät unohdettiin täysin. Ainoastaan muutama änkyrä jaksaa vielä roikkua mukana. Ja ne joille Soinista on vielä hyötyä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Osittain PS on pärjännyt hyvin ja taas toisaalta päin helv.
Soinista pitäisi päästä eroon ensimmäisenä. En tiedä miksi,mutta itse ainakin luulin ettei PS, ja soini kumartuisi Usalle ja pyllistäisi Venäjälle mutta näin on käynyt!..

PS on muuttanut omaa suhtautumista liikaa, mitä se oli silloin kun äänet annettiin. JA puolueissa kaikki lähtee johdosta! Soini veks!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vaaleissa saatava tarvittava kannatus tulee aina maltillisilta äänestäjiä. Heitä on enemmistö. Sanoma pitää olla sen mukainen ja heidän asioita pitää ajaa. He eivät suhtaudu maahanmuuttoon varauksettoman kielteisesti, eivätkä varauksettoman myönteisesti. Myös muiden poliittisten kysymysten osalta heidän haluama maltillinen linja on se mikä toimii. Sillä pääsee päättämään asioista. Kannatuksen rakentamisessa se on pitkä tie, saada maltillisilta riittävästi ääniä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itse olen haukkunut lähes jokaisen persujen idean tässä hallituksessa mutta ikävä kyllä vielä huonompia esityksiä ja toteutuksia on tullut muilta hallituspuolueilta. EU:sa ja varsinkin eurossa ainoa mahdollisuus järkiratkaisuihin on odottaa perussuomalaisilta tukea muut puolueet ovat jo myyneet sielunsa pirulle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Autuaita ovat ne, jotka näkevät, mutta siltikin uskovat !

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos persut tekisivät niin kuin ''kansa'' haluaa, niin luuleeko joku oikeasti, että persut siinä tapauksessa olisi koskaan hallituksessa?

Haaveita voi tietysti olla, mutta esim. millään tiukalla EU/Euroerolla ei hallitukseen mennä.

Aika lohdutonta se olisi olla oppositiossakin, kysykää vaikka Demareilta nyt, kyllä sielläkin kiristää hermoja, kun et muuta voi tehdä kuin populistisesti räksyttää ja siitä persuilla oli jo riittävästi kokemusta.

Uskon, että Soini tämän kannatuksen laskun etukäteen tiesi, melko kokenut kaveri kuitenkin. Se että vaalit ovat vielä kaukana ja Soinikin ehkä silloin jo poissa, se tulevaisuus persuille on mielenkiintoinen ja arvaamaton.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persujen ongelma on se, että se on ns. "uusi puolue", joka on koko olemassaolonsa ajan louskuttanut leukojaan oppositiossa ja vastustanut ns. vanhoja puolueita.

Sitten kun päästään ja osallistutaan hallitukseen, niin Hei, ei mitään siitä parranpärinästä toteutuvina toimina, mistä koko puolue on tullut tunnetuksi. Moni hyväuskoinen äänestäjä tunsi itsensä varmasti todella petetyksi, mikä näkyy ennennäkemättömänä joukkopakona puolueen kannattajana.

Palttoonpyörittäjien päätirehtööri varmaan saa poliittisen palkkioviran, mikä onkin tietysti se pääasia ja tärkeintä. Populistin henkilökohtainen tavoite toteutuu.

Jukka Laine

Soinille sopisi EU virka hyvin. Laajenemiskomissaarin salkku esimerkiksi sopisi Soinille. Siinä hommassa pärjäsi Stubb ja sai letkautella alkumaiden asukkaille länsimaista sivistystä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harmaa eminenssi on astunut esiin kadotakseen takaisin suureen tuntemattomuuteen vieden mukanaan Perussuomalaisen puolueen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhtaasti populistiset kansan syvien rivien puolueet ovat tuomittuja nousuun ja tuhoon.

Tässä tapauksessa puolueen perusti muuan munkkiniemeläinen lakitieteen lisensiaatti, jonka nimi kansakoulun kirjoissa oli Emil Fennander ja hänen perustamansa puolueen uudesta noususta huolehti espoolainen valtiotieteiden maisteri.

Molemmat keräsivät ympärilleen takametsien miehiä, jotka eivät osaa lausua D-kirjainta, saadakseen vakuuttavuutta asialleen. Kyseessä on siis myyntituote, jolla on aina oma elinkaarensa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja poikkeus vahvistaa säännön :

Jääkärieverstiluutnantti Nikke Pärmi on jäänyt elämään erinomaisena ja tiukkana vankiloista kerättyjen miesten johtajana jatkosodan aikana nimenomaan D-kirjaimen käytöllään : "Duoda, duoda.."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Persuilla on toisenkaudenkansanedustaja joka ei sano demokratia sanaakaan, koska siinä on R-kirjain.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Veikko Vallin sanoo että PS olisi voinut estää turvapaikanhakijoiden tulvan.
Hän kuitenkin "unohtaa" mainita miten se olisi tapahtunut?
Kun olen noita kommentteja lukenut, niin voin olla pitkälti samaa mieltä
Petteri Ritalan kanssa mitä tulee persujen politiikkaan ja Timo Soiniin poliitikkona. Soini tulee jäämään historiaan merkittävämpänä poliitikkona kuin Halme. Soini ei kuitenkaan ole käsittääkseni mitenkään väheksynyt Halmeen merkitystä.
Petteri Ritala on muuten viisas mies. Hän on kirjoittanut 13.5.2015 plogin jonka otsikko on, "Perussuomalaisten vaalilupaukset petetty!" Kukaan ei silloin kommentoinut tuohon mitenkään. Minäkin ymmärsin kyllä jo silloin että kaikki tavoitteet (lupaukset) eivät toteudu. Niinhän se aina on mutta PS:n osalta vaatimukset ovat muita kovempia. Jari Lindström jo näkyi laittavan linkin listaan, jossa on lueteltu asioita joita on hallituksessa toteutettu.
Ovatko kaikki tärkeitä tai oikein toteutettuja riippuu tietenkin arvioijan poliittisesta näkemyksestä.

Toimituksen poiminnat